Puurspanje
CloseMenu

5 Spaanse specialiteiten die je zeker moet proeven!

3 augustus 2021
  • 5 min leestijd

5 Spaanse specialiteiten die je zeker moet proeven!

 

Spaanse specialiteiten ontdekken is een feest

De Spaanse kust is een waar eetparadijs. Foodies halen hier hun hart op aan heerlijke groenten zoals tuinbonen en pompoenen, tomaten en artisjokken, paprika’s en bloemkolen. Voeg daarbij olijfolie, granen (rijst), vis of vlees en je hebt de basis voor een rijke, gevarieerde keuken die niet alleen lekker is, maar ook heel gezond. Wij zetten voor jou de heerlijkste Spaanse specialiteiten van onze geliefde Costa Blanca en Costa Calida op een rij.

Proef de Spaanse specialiteit paëlla

Paëlla is misschien wel het meest bekende gerecht uit Spanje. En tereht, want deze Spaanse klassieker met saffraan – het geheim van de goudgele kleur – is een topper die je niet mag missen. Elke kok maakt zijn of haar paëlla net iets anders klaar: met kip of konijn, vis of schaaldieren, zelfs met chorizo of inktvis. Geen fan van rijst? Vraag dan naar de variant fideuà, een paëlla op basis van noedels.  

Heerlijk smullen met de Spaanse specialiteit rijstgerechten

Rijst is ook in vele andere gerechten dan paëlla het hoofdingrediënt. Spanjaarden maken hun rijst wel op 100 verschillende manieren klaar: arroz a banda (met Spaanse looksaus), rijst met carabineros (gamba’s), rijst met konijn, rijst met paling, rijst met varkensvlees, rijst met slakken, ... De lijst is eindeloos lang en legendarisch lekker.  

Zeevruchten: nog zo’n hemelse Spaanse specialiteit

Wie dol is op zeevruchten zit gebeiteld aan de Spaanse kust: mosselen en gamba’s, garnalen en kreeften, krabben en inktvis. Zeevruchten zijn een delicatesse waarvan je niet genoeg kunt krijgen. Bovendien zijn deze kraakverse lekkernijen, recht uit de zee, nog goed voor de lijn ook. Mooi meegenomen!  

Spaanse specialiteit bij uitstek: verse vis

Zeebaars en makreel en tonijn, kabeljauw en heek, dorade en zwaardvis, zalm en sardienen ... Er staat elke dag vis op het menu van de Spaanse kust. En knoflook, olie en peper zijn de favoriete smaakmakers van de Spanjaarden. Welke bereidingswijze verkies jij: gegrild in open lucht, gebakken in de pan of klaargemaakt in een zoutkorst? Een vleugje citroen en een fris slaatje erbij en heerlijk genieten maar.  

Dé Spaanse specialiteit voor zoet = amandelen

De Costa Blanca dankt zijn naam – witte kust – onder meer aan de amandelteelt. In de lente kleuren de roze-witte bloesems van de amandelbomen de hele regio in een zachte, witte tint. Plaatselijke zoetigheden zijn daarom vaak gemaakt van amandelen. Proef zeker de lekkernij turrón, de Spaanse variant van nougat. En zet je lippen eens aan een horchata: een bijzonder drankje op basis van melk en aardamandelen.

CookiesClose cookies

Puurspanje gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). We gebruiken standaard cookies zodat de website goed functioneert. Bekijk hier ons cookiebeleid.